<!-<!-- skabara.blogg.se - february 2016

Skarv - skrak - vigg - havsörn och domherre

Så bjöd både lördagen och söndagen på solsken - men också en del stackmoln och dimbankar drog förbi. Storskarven - även kallad för "Ålakråka" här i Blekinge - är en lite rolig fågel att få iaktta.
 
Dock är skarven på vissa platser en illa ansedd fågel eftersom den ansetts vara ett skadedjur, vara en konkurrent om fisken, förstöra öar och fiskeredskap, och ha ett obehagligt utseende. Studier har dock visat att arten har liten effekt på fiskbestånd och minskade fiskpopulationer har inte har kunnat observeras där storskarvar nyetablerat sig. Arten har på flera platser systematiskt förföljts och exempelvis utrotades den från Sverige i slutet av 1800-talet. Arten har återhämtat sig och under senare delen av 1990-talet ökade skarvpopulationen i Sverige och Danmark mycket snabbt, men denna utveckling har nu stannat av. Skarvarnas spillning består till stor del av frätande ammoniak, vilket gör det svårt för växtligheten i närheten av skarvkolonin att klara sig. Skarvkollonier tar därför ofta helt över små öar vilket lokalt kan få stora konsekvenser. Dessa öar utmärks av döda träd och brist på annan växtlighet. Om skarvarna försvinner omvandlas ammoniaken till nitrat - vilket fungerar som gödsel och ön återfår snabbt sin växtlighet.
 
Informationen är hämtad från  sv.wikipedia.org/wiki/Storskarv
 
Hur som haver - så är det en intressant fågel att få iaktta och studera dess beteende på närmare håll - när man nu ges möjlighet till det :) Först spanar den in läget i omgivningen - dem är väldigt observanta fåglar och dem känner definitivt igen en ... !!!
Bäst som de var - så dök den ...
... och upp kom den med en firre
Efter måltiden flög den sin väg och när jag gått en bit - så satt "hen" bara där på en brygga - utstötte några läten som en "hälsningsfras" - att den hade observerat att jag närmade mig. Så inni vassen bra plats ... eller ... ?! ... :D ...
Lite "fint" smög jag mig således förbi skarven - för att förhoppningsvis få några bilder från andra hållet - så solen lyste upp skarven från "rätt" håll ... "Åja - jag ser dig nog och har stenkoll"
"Å funderade å funderade å funderade - men blir inte klok på vad de är för en spjuver som smyger här bland buskarna"
Sen tror jag bestämt att badsäsongen har gjort sitt inträde ... här håller en storskrakshane full rulle med att blaska vatten :)
Och visst är väl viggen en härligt fin sjöfågel :) men ack så avståndstagande och svåra att komma nära ...
Sen beror det lite på hur solen belyser fågeln - så förflyttar sig också färgerna :)
Vigg-hona
Och havsörnen kom "farans" från ingenstans ... 
Och i en liten dunge längre bort - på en plats där dem ALDRIG annars brukar hålla till - inte som jag har sett på mina vandringar i alla fall - så satt en hel skock med domherrar - till min glädje - för ÄNTLIGEN fick jag dem där bilderna på hanen - som jag sprungit mig varm om hela vintern
Tjolahopp - opp till högre höjder ...
... å så sträcker vi oss efter godsakerna ...
Och slutligen en grönfink ... tror jag ... har svårt att skilja på den och grönsiskan ... men jag ska väl lära mig att se skillnaden på dem nån gång ... men bra bilder blev det - trots allt ... :)
På återseende :)

Om

Min profilbild




RSS 2.0